Προεπισκόπηση καλαθιού
 x 

Σύνδεση Εγγραφή

Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Συνθηματικό / email *
Κωδικός *
Να με θυμάσαι

Δημιουργήστε λογαριασμό

Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.
Όνομα *
Συνθηματικό / email *
Κωδικός *
Επαλήθευση κωδικού *
Email *
Επαλήθευση email *
Captcha *

Ευρετήριο Άρθρου

 

Λεπτομερής ανάλυση ευεργετημάτων πολυφαινολών.

Πατήστε Επόμενο ή πλοηγηθείτε το Ευρετήριο Άρθρου

 



ΕΛΑΙΟΚΑΝΘΑΛΗ

 

1 . Τα Αβ ολιγομερή που σχετίζονται με το Alzheimer δείχνουν αλλαγή στη δομή, την ανοσοδραστικότητα και την τοξικότητα των συνάψεων με χαμηλές δοσείς ελαιοκανθάλης

Αυτή η μελέτη από τον Pitt και τους συνεργάτες του επικεντρώθηκε στην ελαιοκανθάλη, ως μια ουσία ικανή να αλλάζει την κατάσταση συνδεσιμότητας των ολιγομερών του β-αμυλοειδούς-β1-42 πεπτιδίου (ADDL), το οποίο πεπτίδιο είναι μια νευροτοξίνη που προκαλεί τη νόσο του Alzheimer(AD). Η ελαιοκανθάλη αύξησε την ανοσοδραστικότητα των διαλυτών Αβ πλακών, υποδεικνύοντας αλλαγές στην δομή των ολιγομερών. Η ανάλυση των ολιγομερών παρουσία ελαιοκανθάλης έδειξε μια αύξηση του μοριακού βάρους και μια διαφορετική κατανομή των ADDL πλακών. Συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου των ADDL, τα ολιγομερή που σχηματίζονται παρουσία ελαιοκανθάλης (Αβ-OC) δείχνουν παρόμοι συνεντοπισμό στις συνάψεις του εγκεφάλου, αλλά με μεγαλύτερο βαθμό έκθεσης ανοσοφθορισμού, που είναι αποτέλεσμα της αυξημένης αναγνώρισης από τα αντισώματα. Το ενισχυμένο σήμα στις συνάψεις δεν οφείλοταν στην αυξημένη σύνδεση των συνάψεων, αφού απευθείας ανίχνευση των σημασμένων ADDL έδειξε μια ολική μείωση στο σήμα των ADDL παρουσία ελαιοκανθάλης. Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν την ελαιοκανθάλη ως ικανή να αλλάζει τον ολιγομερισμό των ADDL, ενώ παράλληλα προστατεύει τους νευρώνες από τις παθολογικές δράσεις των ADDL στις συνάψειςς με αποτέλεσμα την εν δυνάμει χρήση της ελαιοκανθάλης για την ανάπτυξη θεραπείας για τη νόσο του Alzheimer.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Χαμηλές δόσεις ελαιοκανθάλης αποδεικνύονται προστατευτικές έναντι της νόσου του Alzheimer
Η μελέτη αυτή έδειξε ότι η ελαιοκανθάλη είναι μια ουσία που μπορεί να αλλάξει την σύνδεση των ολιγομερών του β-αμυλοειδούς πεπτιδίου (ADDL), που ειναι μια νευροτοξίνη η οποία προκαλεί τη νόσο του Alzheimer. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν την ελαιοκανθάλη ως ικανή ουσία να προστατεύει τους νευρώνες από τις τοξικές δράσεις της νευροτοξίνης αυτής, με αποτέλεσμα την εν δυνάμει χρήση της ελαιοκανθάλης στην ανάπτυξη θεραπείας για τη νόσο του Alzheimer.
Η ελαιοκανθάλη, ακόμη και σε χαμηλές δόσεις, προστατεύει τους νευρώνες από τις αρνητικές επιδράσεις της νόσου Alzheimer με αποτέλεσμα την εν δυνάμη χρήση της στην ανάπτυξη θεραπείας της νόσου.

 

1.jpg

Figure. Specific binding of Aβ-OC to synapses shows greatly enhanced immunoreactivity compared to ADDLs PSD-95 (magenta) was used as a synaptic marker to determine if the pattern of binding was similar between ADDLs or Aβ-OC (both in green). Pitt J et al., Toxicol Appl Pharmacol. 2009

 

2. Η ελαιοκανθάλη που προέρχεται από το ελαιόλαδο ενισχύει την απομάκρυνση του β-Αμυλοειδούς ως ένας εν δυνάμει νευροπροστατευτικός μηχανισμός έναντι στη νόσο του Alzheimer: Μελέτες in vitro και in vivo

Ο μηχανισμός μέσω το οποίου η ελαιοκανθάλη παρέχει την νευροπροστατευτική της δράση δεν είναι απόλυτα κατανοητός. Οι Abuznait και συνεργάτες, σε αυτή τη μελέτη, παρέχουν ενδείξεις in vitro και in vivo για την δυνατότητα της ελαιοκανθάλης να προάγει τον καθαρισμό του εγκεφάλου από τις Αβ πλάκες, μέσω της ρύθμισης αύξησης της P-γλυκοπρωτεΐνης (P-gp) και του LDL λιποπρωτεϊνικού σχετιζόμενου με την πρωτεΐνη 1 υποδοχέα (LRP1), των σημαντικότερων πρωτεϊνών μεταφοράς στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Τα αποτελέσματα από τις μελέτες έδειξαν παρόμοιο και σταθερό μοτίβο της ελαιοκανθάλης στον έλεγχο των επιπέδων των Αβ πλακών. Σε καλλιέργειες επιθηλιακών κυττάρων εγκεφάλου ποντικών η χορήγηση ελαιοκανθάλης αύξησε τα επίπεδα και τη δράση των πρωτεϊνών P-gp και LRP1. Μελέτες έδειξαν πως η χορήγηση ελαιοκανθάλης σε ποντίκια C57BL/6 άγριου τύπου είχε ως αποτέλεσμα τον καθαρισμό του εγκεφάλου από τις Αβ πλάκες και αύξησε το δείκτη απομάκρυνσης εγκεφάλου από 62% σε ποντίκια ελέγχου, σε 79.9% σε ποντίκια που χορηγήθηκε ελαιοκανθάλη. Η αυξημένη έκφραση των πρωτεϊνών P-gp και LRP1 στα μικροαγγεία του εγκεφάλου και οι μελέτες αναστολής επιβεβαίωσαν το ρόλο της θετικής ρύθμισης των πρωτεϊνών αυτών στην ενίσχυση της απομάκρυνσης των Αβ πλακών μετά τη χρήση ελαιοκανθάλης, γεγονός που οδηγεί στην αποδόμηση των Αβ πλακών. Συμπερασματικά, τα ευρήματα αυτά παρέχουν πειραματικές αποδείξεις πως ο μειωμένος κίνδυνος της νόσου του Alzheimer, που σχετίζεται με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο βασίζεται στην ενίσχυση της απομάκρυνσης από τον εγκέφαλο των Αβ πλακών.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η χορήγηση ελαιοκανθάλης σε εγκεφαλικά κύτταρα ποντικών βοηθά στον καθαρισμό του εγκεφάλου από τις τοξικές πρωτεΐνες που προκαλούν την νόσο Alzheimer.

Σε αυτή τη μελέτη, ο Abuznait και οι συνεργάτες του, μελετούν τη δυνατότητα της ελαιοκανθάλης να προάγει την απομάκρυνση από τον εγκέφαλο τοξικών πρωτεϊνών, που ονομάζονται Αβ πλάκες και σχετίζονται με την νόσο Alzheimer. Η χορήγηση ελαιοκανθάλης σε εγκεφαλικά κύτταρα ποντικών οδήγησε σε αύξηση της δράσης ειδικών πρωτεϊνών που ελέγχουν την μεταφορά ουσιών από και προς τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα τον καθαρισμό του από τις Αβ πλάκες.

Η χορήγηση ελαιοκανθάλης σε εγκεφαλικά κύτταρα ποντικών βοηθά στον καθαρισμό τους από τις τοξικές πρωτεΐνες που προκαλούν την νόσο Alzheimer.

 

3. Τροποποίηση της ινωδοποίησης της πρωτεΐνης Τ με επίδραση της ελαιοκανθάλης

Η ελαιοκανθάλη έχει τη δυνατότητα να αλλάζει το σχηματισμό ινιδίων της Τ πρωτεΐνης, η οποία είναι ένας παράγοντας-κλειδί στη δημιουργία νευροεκφυλιστικών νόσων, και στο να αντιδρά ομοιοπολικά με αμινομάδες λυσίνης του κομματιού Κ18 της Τ πρωτεΐνης, χωρίς συγκεκριμένο τρόπο. Σε αυτή τη μελέτη οι Monti και συνεργάτες ερεύνησαν την διαδικασία αναγνώρισης και το προφίλ της αντίδρασης ανάμεσα στην ελαιοκανθάλη και τον άγριο τύπο της Τ πρωτεΐνης. Ως αποτέλεσμα αυτής της μελέτης, η ελαιοκανθάλη βρέθηκε να αλληλεπιδρά με το αμινοξύ Τ441, προάγοντας τροποποιήσεις σταθερής διαμόρφωσης της δευτεροταγούς δομής της πρωτεΐνης και την αλληλεπίδραση με το σύνολο της Τ πρωτεΐνης. Αυτά τα ευρήματα παρέχουν πειραματικές ενδείξεις για την δυναμική μείωση του κινδύνου της νόσου Alzheimer και άλλων σχετικών νευροεκφυλιστικών νοσημάτων που σχετίζονται με την πρόσληψη ελαιολάδου και μπορούν να προσφέρουν ένα νέο χημικό πρότυπο για την ανάπτυξη φαρμάκων που ρυθμίζουν τη νόσο.

Monti et al., J. Nat. Prod. 2012

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η ελαιοκανθάλη τροποποιεί μια ειδική πρωτεΐνη που σχετίζεται με την νόσο Alzheimer

Η ελαιοκανθάλη αντιδρά με την Τ πρωτεΐνη, μια πρωτεΐνη του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη νόσο του Alzheimer. Ειδικότερα, η ελαιοκανθάλη προκαλεί αλλαγή της δομής της συγκεκριμένης πρωτεΐνης και έτσι παρεμποδίζει τον σχηματισμό ινιδίων, που είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη δημιουργία νευροεκφυλιστικών νόσων, όπως η νόσος του Alzheimer.

Η ελαιοκανθάλη τροποποιεί μια ειδική πρωτεΐνη του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη δημιουργία της νόσου Alzheimer.

 

4. Αναστολή του σχηματισμού ινιδίων της Τ πρωτεΐνης από την ελαιοκανθάλη μέσω αντίδρασης με της αμινομάδες της Τ πρωτεΐνης

Στην νόσο του AD και σε σχετικές ασθένειες που σχετίζονται με την Τ πρωτεϊνη, η πρωτεϊνη Τ σχηματίζει ινιδικές αλλοιώσεις και συγκεντρώνεται σε νευροϊνιδιακά πλέγματα. Αυτή η μελέτη έδειξε ότι η ελαιοκανθάλη μπορεί να εμποδίσει την ινιδική αλλοίωση της Τ πρωτεϊνης κλειδώνοντας την στη φυσική της ανοιχτή μορφή. Χρησιμοποιώντας ένα πεπτίδιο το PHF6 το οποίο αποτελείται από αμινοξέα VQIVYK, εξαπεπτίδιο εντός της τρίτης επανάληψης της Τ πρωτεϊνης που θεωρείται υπεύθυνο για την ινιδική αλλοίωση, βρέθηκε ότι η ελαιοκανθάλη σχηματίζει προϊόν προσθήκης με τη λυσίνη μέσω σχηματισμού βάσης Schiff. Δομικές και λειτουργικές μελέτες έδειξαν οτι οι δυο αλδεϋδικές ομάδες της ελαιοκανθάλης είναι απαραίτητες για την δράση παρεμπόδισης. Αυτές οι δυο αλδεϋδικές ομάδες έδειξαν συγκεκριμένη εξειδίκευση σύνδεσης με την ελεύθερη λυσίνη ενώ η ελαιοκανθάλη δεν επηρέασε σημαντικά την ομαλή λειτουργία της Τ πρωτεϊνης. Τα ευρήματα αυτά έδειξαν ένα πιθανό σχήμα για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών νόσων που οφείλονται στην Τ πρωτεϊνη.

2

Figure: Human tau constructs, structure of oleocanthal and Schiff base reaction between oleocanthal and lysine side chain. Li et al., J. Neurochem. 2009

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

H ελαιοκανθάλη αποτελεί πιθανή μελλοντική θεραπεία της νόσου Alzheimer

Η αλλοίωση της πρωτεΐνης Τ είναι ένας απο τους παράγοντες που προκαλούν την νόσο Alzheimer. Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε ότι η ελαιοκανθάλη μπορεί να εμποδίσει αυτή την αλλοίωση της πρωτεΐνης διατηρώντας την φυσική της μορφή.Επιπλέον μελέτες έδειξαν πως η ελαιοκανθάλης, λόγω της δομή της, οδηγεί στην παρεμπόδιση αυτή, χωρίς να επηρεάσει σημαντικά την φυσιολογική λειτουργία της Τ πρωτεϊνης. Τα ευρήματα αυτά οδηγούν σε μια πιθανή ανάπτυξη νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση νόσων όπως της νόσου Alzheimer.

Η ελαιοκανθάλη αποτελεί πιθανή μελλοντική θεραπεία της νόσου Alzheimer καθώς εμποδίζει την αλλοίωση μιας ειδικής πρωτεΐνης που σχετίζεται με την ανάπτυξη της νόσου.

 

5. Η ελαιοκανθάλη ενισχύει την απομάκρυνση του β-αμυλοειδούς από τους εγκεφάλους της TgSwDI σειράς ποντικών και in vitro σε ένα μοντέλο του αιματοεγκεφαλικού φραγμού του ανθρώπου

Στην παρούσα μελέτη οι Hisham et al.. Μελέτησαν την επίδραση της ελαιοκανθάλης σε παθολογικά σημεία της νόσου AD σε TgSwDI ποντίκια με νόσο AD. H θεραπεία 4 εβδομάδων με ελαιοκανθάλη έδειξε σημανιτκή μείωση της εναπόθεσης αμυλοειδούς στο παρέγχυμα του ιππόκαμπου και τα μικροσωμάτια.Αυτή η μείωση συσχετίστηκε με αυξημένη εγκεφαλική κάθαρση του Αβ διαμέσου του αιματοεγκεφαλικού φραγμού (BBB). Περαιτέρω μελέτες του μηχανισμού έδειξαν ότι η ελαιοκανθάλη προκαλεί αύξηση της έκφρασης σημαντικών πρωτεϊνών κάθαρσης αμυλοειδούς στο ΒΒΒ συμπεριλαμβανομένης της Ρ-γλυκοπρωτεΐνης και LRP1 και την ενεργοποίηση της οδού απομάκρυνσης -εξαρτώμενης από ΑροΕ- αμυλοειδούς στους εγκεφάλους ποντικών. Η μελέτη των Hisham et al.ανακεφαλαίωσε την προστατευτική δράση της ελαιοκανθάλης σε in vitro ανθρώπινο μοντέλο που θα μπορούσε να υποστηρίξει την διαφορετική απόκριση των ειδών στην ελαιοκανθάλη. Συμπερασματικά, τα ευρήματα από τις in vivo και in vitro μελέτες παρέχουν περαιτέρω υποστήριξη για την προστατευτική επίδραση της ελαιοκανθάλης κατά της εξέλιξης της AD.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Πιθανός μηχανισμός δράσης της ελαιοκανθάλης έναντι της νόσου Alzheimer

Στην παρούσα μελέτη μελετήθηκε η επίδραση της ελαιοκανθάλης σε ποντίκια με Alzheimer. Η χορήγηση ελαιοκανθάλης οδήγησε σε μείωση της εναπόθεσης, στον εγκέφαλο, κάποιων ειδικών πρωτεινών που ονομάζονται αμυλοειδείς και σχετίζονται άμεσα με την εμφάνιση της νόσου. Περαιτέρω μελέτες έδειξαν ότι αυτό επιτυγχάνεται με αύξηση της απομάκρυνσης του αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο.

Η ελαιοκανθάλη φαίνεται να δρά έναντι της νόσου Alzheimer, εμποδίζοντας την εναπόθεση στον εγκέφαλο ποντικών, των ειδικών πρωτεΐνων που ονομάζονται αμυλοειδείς

 

6. Το ελαιόλαδο πλούσιο σε ελαιοκανθάλη επιδικνύει οξεία αντι-θρομβωτικές δράσεις σε υγιείς άνδρες σε μια τυχαιοποιημένη μελέτη

Τα φαινολικά προφίλ των εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων (EVOOs) μπορεί να επηρεάσουν τα καρδιαγγειακά οφέλη τους. Σε μια τυχαιοποιημένη διασταυρωμένη μελέτη της οξείας πρόσληψης EVOO στη λειτουργία των αιμοπεταλίων, οι συμμετέχοντες (n = 9) κατανάλωναν 40 mL EVOO εβδομαδιαίως. Τα EVOOs κατατάχθηκαν για το ολικό φαινολικό τους περιεχόμενο σε φτωχά σε τυροσόλη με 1:2 ελαιασίνη/ελαιοκανθάλη (D2i0.5) ή 2:1 ελαιασίνη/ελαιοκανθάλη (D2i2), ή κυρίως τυροσόλης (D2i0). Η ιβουπροφαίνη χρησιμοποιήθηκε ως κοντρόλ. H συλλογή του αίματος έγινε πριν και 2 ώρες μετά τη λήψη EVOO. Οι D2i0.5 και D2i2 μείωσαν τη μέγιστη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων (Pmax) που διεγείρεται με κολλαγόνο (Pmax) 1 mg / mL, με αποτελέσματα που συσχετίζονται καλύτερα με την πρόσληψη ελαιοκανθάλης (R = 0.56, P = 0.002). Η συνολική φαινολική πρόσληψη συσχετίστηκε ανεξάρτητα με την αναστολή της παραγωγής εικοσανοειδών, υποδηλώνοντας ότι ο αποκλεισμός της κυκλοοξυγενάσης δεν ήταν υπεύθυνος για την αναστολή της Pmax. Οι πέντε συμμετέχοντες έδειξαν μείωση >25% ΔPmax με την πρόσληψη D2i0.5 και D2i2 και τα προφιλ των μεταβολιτών του πλάσματος κατηγοριοποίησαν τους εθελοντές ανάλογα με την απόκριση στο ελαιόλαδο. Οι αποκρίσεις των αιμοπεταλίων στην οξεία λήψη EVOO συνδέονται με τη φαινολική σύσταση ελαιολάδου και μπορεί να επηρεάζονται απο τη διατροφή.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Τα ελαιόλαδα πλούσια σε ελαιοκανθάλη βοηθούν στην μείωση των θρομβώσεων

Η περιεκτικότητα των ελαιολάδων σε φαινόλες, μπορεί να επήρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα καρδιαγγειακά οφέλη τους. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε μελέτη όπου οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 40 ml εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, με γνωστό ποσοστό φαινολών, ώστε να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα στην λειτουργία των αιμοπεταλίων, συστατικών του αίματος που σχετίζονται με την πήξη του. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν συγκρίθηκαν με τη δράση της ιβουπροφαίνης, που είναι μια ισχυρή αντιφλεγμονώδης ουσία. Από την μελέτη αυτή φάνηκε ότι τα ελαιόλαδα που ήταν πλούσια σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη προκάλεσαν αξιόλογη μείωση στη μέγιστη συσσωμάτωση αιμοπεταλίων (μείωση μεγαλύτερη από 25%), που αποτελεί κύρια αιτία για τη δημιουργία θρομβώσεων στον ανθρώπινο οργανισμό, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι σημαντικότερο ρόλο παίζει η πρόσληψη ελαιοκανθάλης. Τέλος, φαίνεται ότι αυτή η δράση των ουσιών αυτών είναι ανεξάρτητη από την αντιφλεγμονώδη δράση τους και αποδεικνύεται ότι το χημικό προφίλ των ελαιολάδων επηρεάζει άμεσα το καρδιαγγειακό σύστημα.

Μελέτη που έγινε σε ανθρώπους έδειξε ότι τα ελαιόλαδα πλούσια σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη βοηθούν στην μείωση των θρομβώσεων, καθως προκαλουν μείωση της συσσωμάτωσης των αιμοπεταλίων.

 

7. Φυτοχημεία: δράση του ελαιολάδου παρόμοια της ιβουπροφαίνης

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που μόλις έχει παραχθεί περιέχει ελαιοκανθάλη, μια ένωση η οποία προκαλεί έντονη αίσθηση τσιμπήματος στο λαιμό, όχι αντίθετη με εκείνη που προκαλείται από τα διαλύματα του μη στεροειδούς αντιφλεγμονώδους φαρμάκου ιβουπροφαίνης. Η μελέτη αυτή έδειξε οτι η παρόμοια αυτή αίσθηση φαίνεται να είναι ένας δείκτης κοινής φαρμακολογικής δράσης, με την ελαιοκανθάλη να δρα ως φυσική αντιφλεγμονώδης ένωση που έχει ισχύ και προφίλ εντυπωσιακά παρόμοια με εκείνη της ιβουπροφαίνης. Αν και δομικά διαφορετικές ενώσεις, και τα δυο αυτά μόρια αναστέλλουν τα ίδια ένζυμα της κυκλοοξυγενάσης ως προς την βιοσύνθεση της προσταγλανδίνης. Και τα δύο εναντιομερή της ελαιοκανθάλης παρουσίασαν δοσοεξαρτώμενη αναστολή της δράσης των COX-1 και COX-2, χωρίς επίδραση στη δραστικότητα του ενζύμου της λιποξυγενάσης, όπως παρατηρήθηκε με την ιβουπροφαίνη.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η αντιφλεγμονώδης δράση του ελαιολάδου παρόμοια τηςιβουπροφαίνης

 Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που μόλις έχει παραχθεί περιέχει ελαιοκανθάλη, μια ένωση η οποία προκαλεί έντονη αίσθηση τσιμπήματος στο λαιμό, παρόμοια αίσθηση με αυτή που υπάρχει και από την πρόσληψη ιβουπροφαίνης, ενός ισχυρου αντιφλεγμονώδους φαρμάκου. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη μελέτη, η ελαιοκανθάλη αναστέλλει κάποια ένζυμα που σχετίζονται με τη φλεγμονή, εμφανίζοντας μάλιστα δράση αντίστοιχη της ιβουπροφαίνης, παρότι χημικά έχουν πολλές διαφορές.

Η ελαιοκανθάλη εμφανίζει παρόμοια αντιφλεγμονώδη δράση με αυτή της ιβουπροφαίνης, ενός ισχυρού αντιφλεγμονώδους φαρμάκου, παρ’ότι χημικά διαφέρουν πολύ.

 

8. Η ελαιοκανθάλη ως αναστολέας της πρωτεΐνης cMet για τον έλεγχο των μεταστατικών καρκίνων του μαστού και τουπροστάτη

Η ελαιοκανθάλη είναι ένα φυσικό ελάσσων σεκοϊριδοειδές που απομονώνεται από το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και το οποίο παρουσιάζει έντονη αντιφλεγμονώδη δράση. Στη μελέτη του Enagar και της ομάδας του, ένα πρόγραμμα σχεδιασμού μορίων, το CAMD, αναγνώρισε την ελαιοκανθάλη ως έναν πιθανό αναστολέα του μορίου cMet. Η ελαιοκανθάλη αναστέλλει κατά το ήμισυτον πολλαπλασιασμό, την μετανάστευση και την διεισδυτικότητα των επιθηλιακών κυττάρων του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του προστάτη σε κυτταρικές σειρές σε συγκέντρωση 4,47μΜ. Επιπλέον η ελαιοκανθάλη αναστέλει κατά το ήμισυ τη φωσφορυλίωση της cMet κινάσης σε συγκέντρωση 4,8μΜ. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν πως η ελαιοκανθάλη και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχουν ένα δυναμικό θεραπευτικό ρόλο στις κακοήθειες που προκαλεί η cMet.


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο ρόλος της ελαιοκανθάλης στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη

Η ελαιοκανθάλη είναι ένα συστατικό των εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Στην μελέτη του Enagar και της ομάδας του, φάνηκε ότι η ελαιοκανθάλη, σε κυτταρικό επίπεδο, εμποδίζει την ανάπτυξη και την τάση για μετάσταση καρκινικών κυττάρων του μαστού ή του προστάτη. Ακόμη και σε μικρές ποσότητες η ελαιοκανθάλη και κατ’επέκταση το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχουν ένα δυναμικό θεραπευτικό ρόλο στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη.

Η ελαιοκανθάλη, σε κυτταρικό επίπεδο, εμποδίζει την ανάπτυξη και την τάση για μετάσταση των καρκινικών κυττάρων του μαστού ή του προστάτη.

 

9. Η ελαιοκανθάλη αναστέλει την ανάπτυξη και τη μετάσταση στο ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα στον άνθρωπο εμποδίζοντας την ενεργοποίηση της πρωτεΐνης STAT3

Στη συγκεκριμένη μελέτη ο Pei και οι συνεργάτες του, μελέτησαν την αντικαρκινική ιδιότητα της ελαιοκανθάλης σε ανθρώπινα ηπατικά καρκινικά κύτταρα. Η ελαιοκανθάλη ανέστειλε τον πολλαπλασιασμό και την πρόοδο του κυτταρικού κύκλου και προήγαγε την απόπτωση στα ηπατικά καρκινικά κύτταρα in vitro και μείωσε την ανάπτυξη του όγκου των κυττάρων αυτών. Επίσης, ανέστειλε την μετανάστευση και την διείσδυση των ηπατικών καρκινικών κυττάρων in vitro και παρεμπόδισε τη μετάσταση σε ένα in vivo μοντέλο πνευμονικής μετάστασης. Η ελαιοκανθάλη έδρασε αναστέλλοντας την μεταφορά μεταξύ επιθηλίου-μεσεγχύματος, μέσω καταστολής της Twist, μιας πρωτεΐνης η οποία είναι ο άμεσος στόχος του μεταγραφικού παράγοντα STAT3. Η ελαιοκανθάλη, επιπλέον, μείωσε την πυρηνική μετατόπιση και την δράση σύνδεσης στο DNA της STAT3, απορυθμίζοντας τους τελεστές της, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης κυκλίνης D1, των αντιαποπτωτικών πρωτεϊνών Bcl-2 και survivin και την πρωτεΐνη ΜΜΡ2 που σχετίζεται με την διείσδυση. Η υπερέκφραση της ενεργής STAT3 εν μέρει αναιρεί όλη την αντικαρκινική δράση της ελαιοκανθάλης, η οποία αναστέλλει την STAT3 με την μείωση της δράσης των πρωτεϊνών JAK1 και JAK2 και αυξάνοντας τη δράση της πρωτεΐνης SHP-1.


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της ελαιοκανθάλης

Στη μελέτη των Pei και των συνεργατών του, μελετήθηκε η αντικαρκινική δράση της ελαιοκανθάλης σε ανθρώπινα ηπατικά καρκινικά κύτταρα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ελαιοκανθάλη μείωσε τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, ανέστειλλε την ανάπτυξη του όγκου και ταυτόχρονα προκάλεσε τον θάνατο πολλών καρκινικών κυττάρων. Επίσης, σε πείραμα που πραγματοποιήθηκε για τον έλεγχο της δράσης της ουσίας στην μετάσταση των καρκινικών κυττάρων φάνηκε ότι η ελαιοκανθάλη παρεμπόδισε την μετάστασή τους σε πνευμονικά κύτταρα. Τα αποτελέσματα αυτά, αποτελούν ελπίδα για την χρήση αυτών των αντικαρκινικπών ιδιοτήτων της ουσίας όχι μόνο σε κυτταρικό επίπεδο αλλά και στον άνθρωπο.

Η ελαιοκανθάλη εμφανίζει έντονες αντικαρκινικές ιδιότητες σε ανθρώπινα ηπατικά κύτταρα, καθώς μειώνει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, ανέστειλλε την ανάπτυξη του όγκου και ταυτόχρονα προκάλει τον θάνατο πολλών καρκινικών κυττάρων.

 

10. Η ελαιοκανθάλη προάγει το θάνατο καρκινικών κυττάρων γρήγορα και εκλεκτικά μέσω της διαπερατότητας της λυσοσωμικής μεμβράνης

Ο LeGendre και οι συνεργάτες του μελέτησαν την επίδραση της ελαιοκανθάλης σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα. Τα πειράματα τους έδειξαν πως η ελαιοκανθάλη προάγει τον κυτταρικό θάνατο στα καρκινικά κύτταρα, μέσα σε 30 λεπτά. Η χρήση ελαιοκανθάλης σε μη μετασχηματισμένα κύτταρα αναστέλλει τη διαίρεση τους αλλά δεν προκαλεί τον θάνατο των κυττάρων. Η ελαιοκανθάλη προάγει τον πρώιμο νεκρωτικό και αποπτωτικό θάνατο μέσω της επαγωγής της διαπερατότητας της λυσοσωμικής μεμβράνης. Αυτή η επαγωγή γίνεται μέσω της αναστολής της δράσης του οξέος της σφυγγομυελινάσης το οποίο αποσταθεροποιεί την αλληλεπίδραση μεταξύ των πρωτεϊνών που απαιτούνται για την σταθερότητα της λυσοσωμικής μεμβράνης των κυττάρων. Τα δεδομένα της έρευνας αυτής δείχνουν ότι ουσίες που δρουν στις λυσοσωμικές μεμβράνες θανατώνουν τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία τείνουν να έχουν εύθραυστες λυσοσωμικές μεμβράνες, συγκριτικά με τα μη καρκινικά. Γι αυτό, η στόχευση στη σταθερότητα των λυσοσωμικών μεμβρανών αναπαριστά μια νέα προσέγγιση για την επαγωγή του κυτταρικού θανάτου των καρκινικών κυττάρων.


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η ελαιοκανθάλη προάγει τον θάνατο μόνο των καρκινικών κυττάρων και όχι των φυσιολογικών
Ο LeGendre και οι συνεργάτες του μελέτησαν την επίδραση της ελαιοκανθάλης σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα. Τα πειράματα τους έδειξαν πως η ελαιοκανθάλη προκαλεί στα καρκινικά κύτταρα θάνατο εντός 30 λεπτών, ενώ ταυτόχρονα δεν προκαλεί θάνατο στα φυσιολογικά κύτταρα. Αυτό συμβαίνει διότι η ελαιοκανθάλη δρα σε έναν ειδικό μηχανισμό των κυττάρων όπου τα καρκινικά κύτταρα τυχαίνει να είναι πιο ευαίσθητα απ’ότι τα φυσιολογικά, με αποτέλεσμα να οδηγούνται μόνο αυτα σε θάνατο και όχι τα φυσιολογικά.

Η ελαιοκανθάλη προάγει εκλεκτικά τον θάνατο μόνο των καρκινικών κυττάρων και όχι των φυσιολογικών, εντός 30 λεπτών.

 

11. Κυτταροτοξική δράση της ελαιοκανθάλης που απομονώνεται από το παρθένο ελαιόλαδο σε ανθρώπινα κύτταρα μελανώματος

Η εν δυνάμει αντικαρκινική δράση της ελαιοκανθάλης έχει δημοσιευτεί αλλά ελάχιστα είναι τα στοιχεία που έχουν αναφερθεί για το δερματικό κακοήθες μελάνωμα. Η παρούσα μελέτη του Fogli S και των συνεργατών του στοχεύει στην διερεύνηση της in vitro εκλεκτικής αντιπολλαπλασιαστικής ικανότητας της ελαιοκανθάλης έναντι των καρκινικών κυττάρων του μελανώματος. Τα πειράματα κυτταρικής βιωσιμότητας έδειξαν πως η ελαιοκανθάλη έχει μια αξιοσημείωτη και ειδική δράση στα κύτταρα του μελανώματος έναντι των φυσιολογικών ινοβλαστών του δέρματος, με IC50 σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις. Μια τέτοια επίδραση συνοδευόταν από μια σημαντική αναστολή φωσφορυλίωσης των πρωτείνων ERK1/2 και AKT καθώς και απορύθμιση του γονιδίου Bcl2, που σχετίζονται με την εκδήλωση του μελανώματος. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν πως το φαινολικό κλάσμα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου χρήζει μεγαλύτερης έρευνας στον καρκίνο του δέρματος.

Fogli S, Nutr Cancer. 2016 Jul;68(5):8737


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η ευεργετική δράση της ελαιοκανθάλης έναντι του κακοήθους μελανώματος του δέρματος
Η παρούσα μελέτη αφορά στην αντικαρκινική δράση της ελαιοκανθάλης στο κακοήθες μελάνωμα του δέρματος. Σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν φάνηκε ότι η ελαιοκανθάλη έχει μια αξιοσημείωτη και ειδική δράση στα κύτταρα του μελανώματος έναντι των φυσιολογικών κυττάρων του δέρματος, ακόμη και σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις.

Η ελαιοκανθάλη έχει αξιοσημείωτη και ειδική δράση στα κύτταρα του μελανώματος έναντι των φυσιολογικών κυττάρων του δέρματος, ακόμη και σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις.

 

12. Ενδοκυτταρική αλληλεπίδραση της ελαιοκανθάλης, μιαςβιοδραστικής ουσίας του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδο

Ο Cassiano C και η ομάδα του έδειξαν στην έρευνα τους πως οι πρωτεΐνες HSP70 και HSP90 είναι τα κύρια μόρια αλληλεπίδρασης της ελαιοκανθάλης στα ζωντανά συστήματα. Αυτές οι δύο πρωτεΐνες εμπλέκονται στην ανάπτυξη του καρκίνου και, κατ’ αυτό τον τρόπο, τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής μπορεί να έχουν σημαντική ωφέλεια για την φαρμακολογική σημαντικότητα της ελαιοκανθάλης, έναντι του καρκίνου.

Cassiano C et al., Nat Prod Commun. 2015 Jun;10(6):10136.


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η αλληλεπίδραση της ελαιοκανθάλης με μηχανισμούς που σχετίζονται με τον καρκίνο αποτελεί ένδειξη της αντικαρκινικής της δρασης
Ο Cassiano και η ομάδα του έδειξαν ότι δύο πρωτεΐνες (HSP70 και HSP90) είναι τα κύρια μόρια με τα οποία αλλλεπιδρά η ελαιοκανθάλη στους ζωντανούς οργανισμούς. Αυτές οι δύο πρωτεΐνες εμπλέκονται στην ανάπτυξη του καρκίνου και γι’αυτό τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής μπορεί να έχουν σημαντική ωφέλεια για την φαρμακολογική δράση της ελαιοκανθάλης έναντι του καρκίνου.

Η αλληλεπίδραση της ελαιοκανθάλης με μηχανισμούς που σχετίζονται με τον καρκίνο, αποτελεί ένδειξη της αντικαρκινικής της δρασης.

 

13. Η ελαιοκανθάλη που προέρχεται από το ελαιόλαδο ως υποψήφιος αναστολέας του στόχου θηλαστικών της ραπαμυκίνης: βιολογική εκτίμηση και μελέτες μοριακών μοντέλων

Ο στόχος θηλαστικών της παραμυκίνης (mTOR) είναι μια πρωτείνη η οποία μεταφέρει σήματα από την ομοιόσταση, το μεταβολισμό, την απόκριση στο στρες και τον κυτταρικό κύκλο, με ρόλο στον καρκίνο και στην ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer. Αυτή η λειτουργία της πρωτεΐνης οδήγησε την ομάδα του Mohammad A. Khanfar, να εξετάσει την πιθανότητα της αναστολής της mTOR από την ελαιοκανθάλη. Τα πειράματα έδειξαν πως η ελαιοκανθάλη πράγματι αναστέλλει κατά το ήμισυ την ενζυματική δράση της mTOR με συγκέντρωση 708nM. Η ελαιοκανθάλη αναστέλλει την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού σε κυτταρικές σειρές με δοσο-εξαρτώμενο τρόπο σε συγκενρώσεις της τάξης των μΜ. Η ελαιοκανθάλη απορυθμίζει την φωσφορυλιομένη mTOR στις κυτταρικές σειρές μεταστατικών καρκινικών κυττάρων του μαστού MDA-MB-231. Όλα αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν πως η ελαιοκανθάλη έχει αντικαρκινικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες μέσω της αναστολής αυτής της πρωτεΐνης.

Khanfar ΜΑ et al. Phytother Res. 2015 November ; 29(11): 1776–1782


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η δράση της ελαιοκανθάλης έναντι του καρκίνου του μαστού
Στη μελέτη αυτή, έγιναν πειράματα για την αναστολή ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε κύτταρα με προσθήκη ελαιοκανθάλης σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πράγματι η ελαιοκανθάλη αναστέλλει κατά το ήμισυ τη δράση μιας πρωτεΐνης που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και κατ’επέκταση και του καρκίνου του μαστού.

Η ελαιοκανθάλη αναστέλλει κατά το ήμισυ τη δράση μιας πρωτεΐνης που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και κατ’επέκταση και του καρκίνου του μαστού.

 

14. Οι φαινόλες της ελιάς ως αναστολείς της πρωτεΐνης c-Met: η ελαιοκανθάλη μειώνει την κυτταρική διαίρεση, την εισβολή και την αύξηση του όγκου σε μοντέλα καρκίνων του μαστού

Η απορύθμιση της σηματοδότησης του ηπατοκυτταρικού αυξητικού παράγοντα (HGF)/c-Met ενεργοποιεί διάφορους ογκογόνους παράγοντες που προάγουν την κυτταρική διαίρεση, την επιβίωση, τη διάσπαση και την κινητικότητα την μεταφορά επιθηλίου-μεσεγχύματος, την αγγειογέννεση, την εισβολή και την μετάσταση. Η συγκεκριμένη μελέτη στοχεύει στο να χαρακτηρίσει τους μηχανισμούς μέσα στο κύτταρο που εμπλέκονται στη μεσολάβηση των αντικαρκινικών δράσεων της ελαιοκανθάλης και την εμπλοκή των πρωτεϊνών που εμπλέκονται στο σηματοδοτικό μονοπάτι της πρωτεΐνης c-Met στον καρκίνο του μαστού. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως η ελαιοκανθάλη αναστέλλει την αύξηση των καρκινικών κυττάρων στις κυτταρικές σειρές MDA-MB-231, MCF-7 and BT-474, ενώ η χορήγηση παρόμοιων δόσεων ελαιοκανθάλης δεν είχε καμία επίδραση σε φυσιολογικές κυτταρικές σειρές MCF10A. Επιπλέον, η χορήγηση ελαιοκανθάλης προκαλεί μια δοσοεξαρτώμενη αναστολή της μετανάστευσης, της εισβολής και της προόδου του κυτταρικού κύκλου που επάγονται από τον παράγοντα HGF σε κυτταρικές σειρές καρκίνου του μαστού. Επιπρόσθετα, οι δράσεις της ελαιοκανθάλης βρέθηκε πως επιτυγχάνονται μέσω της αναστολής ενεργοποίησης του αυξητικού παράγοντα HGF από την πρωτεΐνη c-Met και των μιτογόνων σηματοδοτικών μονοπατιών της. Σε επιπλέον πειράματα δείχτηκε πως η ελαιοκανθάλη καταστέλλει την κυτταρική αύξηση του όγκου σε ποντίκια σε ένα ορθοτοπικό μοντέλο του καρκίνου του μαστού. Συνολικά, η μελέτη αυτή δείχνει πως η ελαιοκανθάλη είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής με δυναμική για φαρμακολογική χρήση στον έλεγχο κακοηθειών που προέρχονται από μη φυσιολογική δραστηριότητα της πρωτεΐνης c-Met.


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο μηχανισμός δράσης της ελαιοκανθάλης έναντι του καρκίνου του μαστού: Η ελαιοκανθάλη μειώνει τον καρκινικό πολλαπλασιασμο και την ανάπτυξη του όγκου
Η συγκεκριμένη μελέτη στοχεύει στο να προσδιορίσει τον μηχανισμό δράσης της ελαιοκανθάλης έναντι του καρκίνου του μαστού. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως η ελαιοκανθάλη αναστέλλει την αύξηση των καρκινικών κυττάρων, ενώ δεν είχε καμία επίδραση σε φυσιολογικά κύτταρα. Ειδικότερα, φαίνεται ότι η ελαιοκανθάλη επηρεάζει τη δράση ειδικών πρωτεΐνων που σχετίζονται με την αναπτυξη, τον πολλαπλασιασμό αλλά και την μετανάστευση των καρκινικών κυττάρων, χωρίς όμως να εμφανίζει κάποια επίδραση σε φυσιολογικά κύτταρα. Σε επιπλέον πειράματα φάνηκε ότι η ελαιοκανθάλη αναστέλλει την αύξηση όγκου σε ποντίκια με καρκίνο του μάστου. Συνολικά, η μελέτη αυτή δείχνει πως η ελαιοκανθάλη είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά στον έλεγχο κακοηθειών.

Η ελαιοκανθάλη έχει έντονη αντικαρκινική δραση, επηρεάζοντας τη δράση ειδικών πρωτεΐνων που σχετίζονται με την αναπτυξη αλλά και την μετανάστευση των καρκινικών κυττάρων, χωρίς να εμφανίζει κάποια επίδραση σε φυσιολογικά κύτταρα.

 

15. Επίδραση της ελαιοκανθάλης και των παραγώγων της στην φλεγμονώδη απόκριση που προάγεται από λιποπολυσακχαρίτη σε κυτταρική σειρά χονδροκυττάρων

Στις ασθένειες των αρθρώσεων η ομοιόσταση των αρθρώσεων διακόπτεται από μηχανισμούς που καθοδηγούνται από ένα πλήθος βιολογικών παραγόντων. Η οστεοαρθριτιδα χαρακτηρίζεται από αυξημένη παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ) το οποίο σχετίζεται με την αποδόμηση των χόνδρων. Η ελαιοκανθάλη επιδεικύει μια αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική δράση, όπως της ιβουπροφαίνης, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως στη θεραπεία φλεγμονωδών νόσων των αρθρώσεων. Η Anna Iacono και οι συνεργάτες της σε αυτή τη μελέτη εκτίμησαν την επίδραση της ελαιοκανθάλης και των παραγώγων της στη ρύθμιση της παραγωγής ΝΟ στα χονδροκύτταρα. Η ελαιοκανθάλη και τα παράγωγα της μειώνουν τη σύνθεση του ΝΟ που προάγεται από τον λιποπολυσακχαρίτη στα χονδροκύτταρα χωρίς να επηρεάζει σημαντικά την κυτταρική επιβίωση σε χαμηλές συγκεντρώσεις. Η ελαιοκανθάλη και τα παράγωγα της αποτελούν μια τάξη μορίων που δείχνουν ένα δυναμικό φαρμακευτικό όπλο για την αντιμετώπιση φλεγμονωδών ασθενειών των αρθρώσεων, όπως η οστεοαρθρίτιδα.

Iacono et al., ARTHRITIS & RHEUMATISM 2010


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η δράση της ελαιοκανθάλης και παραγώγων της εναντι φλεγμονωδών ασθενειών των αρθρώσεων
Η ελαιοκανθάλη και τα παράγωγα της αποτελούν μια τάξη μορίων που δείχνουν ένα δυναμικό φαρμακευτικό όπλο για την αντιμετώπιση φλεγμονωδών ασθενειών των αρθρώσεων, όπως η οστεοαρθρίτιδα.Η οστεοαρθριτιδα χαρακτηρίζεται από αυξημένη παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ) το οποίο σχετίζεται με την καταστροφή των χόνδρων.Η ελαιοκανθάλη και τα παράγωγα της μειώνουν τη σύνθεση του ΝΟ και αναστέλλουν την εξέλιξη της νόσου.

Η ελαιοκανθάλη αποτελεί ένα ισχυρό φαρμακευτικό όπλο για την αντιμετώπιση φλεγμονωδών ασθενειών, όπως η οστεοαρθρίτιδα, μειώνοντας τη σύνθεση του μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο σχετίζεται με την καταστροφή των χόνδρων.

 

16. Η ελαιοκανθάλη ασκεί αντικαρκινικές δράσεις στον καρκίνο των κυττάρων του ήπατος και του παχέος εντέρου μέσω της δημιουργίας ROS.

Η ελαιοκανθάλη (OC) επιδικνύει μια αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση, γεγονός που οδήγησε την ομάδα των Cusimano και συνεργατών να μελετήσουν την αντικαρκινική δράση της OC στον καρκίνο των ηπατικών κυττάρων και στον καρκίνο του των κυττάρων του ορθού. Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν διάφορες κυτταρικές σειρές στις οποίες χορηγήθηκε ελαιοκανθάλη και εκτιμήθηκε η κυτταρική βιωσιμότητα και απόπτωση. Η OC ήταν πιο αποτελεσματική από ότι άλλες αντιφλεγμονώδεις ουσίες όπως η ιβουπροφαίνη, η ινδομεθασινή και η νιμεσουλίδη και προήγαγε την αναστολή της κυτταρικής ανάπτυξης. Επιπλέον, πειράματα με OC έδειξαν αναστολή του σχηματισμού αποικιών και προαγωγή της κυττταρικής απόπτωσης, ενώ δεν είχε καμία τοξική επίδραση σε φυσιολογικά ηπατικά κύτταρα. Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα, πως η OC είναι μια δυναμική αντιμετώπιση έναντι του καρκίνου των ηπατικών κυττάρων και των κυττάρων του ορθού. Τα ευρήματα αυτά παρέχουν αποδείξεις για τη χρήση του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου ως χημειοθεραπευτικό.


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η ελαιοκανθάλη δρα ως αντικαρκινικό στον καρκίνο του ήπατος και του παχέος εντέρου
Η μελέτη αυτή έδειξε ότι η ελαιοκανθάλη είναι μια ουσία, η οποία μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση, σε καρκινικά κύτταρα του ήπατος και του παχέος εντέρου. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως αναστέλλει την ανάπτυξη του καρκίνου, ενώ δεν έχει καμία επίδραση στα φυσιολογικά κύτταρα.

Η ελαιοκανθάλη εμφανίζει αξιόλογη αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση σε καρκινικά κύτταρα του ήπατος και του παχέος εντέρου, χωρίς να επηρεάζει τα φυσιολογικά κύτταρα.

 

17. Το φαινολικό συστατικό ελαιοκανθάλη του ελαιολάδου ρυθμίζει την έκφραση του υποδοχέα οιστρογόνων στον καρκίνο του μαστού in vitro και συνεργάζεται με τηνταμοξιφαίνη

Στόχος της μελέτης αυτής ήταν η διερεύνηση της επίδρασης της θεραπείας με ελαιοκανθάλη στην ανάπτυξη των κυττάρων καρκίνου του μαστού και η εξέταση της επίδρασης του συνδυασμού ελαιοκανθάλης με ταμοξιφαίνη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ελαιοκανθάλη ανέστειλλε την ανάπτυξη διαφόρων ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων μαστού με τιμές IC50 από 32.7 εως 80.93 μΜ. Παρομοίως, η ελαιοκανθάλη κατέστειλε την ανάπτυξη αυτών των κυττάρων σε μέσα που περιείχαν 17β-οιστραδιόλη με τιμές IC50 από 22.28 έως 83.91 μΜ. Συνδιασμένες θεραπείες με ελαιοκανθάλη και ταμοξιφαίνη είχαν ως αποτέλεσμα μία συνεργιστική αναστολή ανάπτυξης των κυττάρων. Μελέτες έδειξαν υψηλό βαθμό επικάλυψης για τη πρόσδεση της ελαιοκανθάλης και της 17β-οιστραδιόλης σε υποδοχείς οιστρογόνων, ενώ η ελαιοκανθάλη και η ταμοξιφένη έχουν διακριτές μορφές πρόσδεσης. Η θεραπεία με 5 mg / kg ή 10 mg / kg με ελαιοκανθάλη είχε σαν αποτέλεσμα 97% αναστολή της ανάπτυξης του όγκου σε ποντικούς. Η θεραπεία με ελαιοκανθάλη μείωσε τα συνολικά επίπεδα υποδοχέων οιστρογόνων σε κύτταρα τόσο in vitro όσο και in vivo. Συνολικά, η ελαιοκανθάλη έδειξε ένα πιθανό ευεργετικό αποτέλεσμα στην καταστολή της ανάπτυξης ορμονο-εξαρτώμενου καρκίνου του μαστού και στη βελτίωση της ευαισθησίας στη θεραπεία με ταμοξιφαίνη. Αυτά τα ευρήματα είναι λογικά για την αξιολόγηση της επίδρασης του συνδυασμού της ελαιοκανθάλης με ενδοκρινικές θεραπείες στον καρκίνο του μαστού.


ΠΕΡΙΛΗΨΗ


Η ελαιοκανθάλη ρυθμίζει τον υποδοχέα οιστρογόνων και συνεργάζεται με την ταμοξιφαίνη στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού
Στην παρούσα μελέτη φαίνεται πως η ελαιοκανθάλη εμποδίζει την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, ενώ όταν χορηγείται και η ταμοξιφαίνη υπάρχει συνεργατική δράση των δύο ουσιών. Η ελαιοκανθάλη δρα μέσω των υποδοχέων των οιστρογόνων μειώνοντας τα επίπεδα τους, ενώ σε ποντίκια είχε 97% ποσοστό επιτυχίας αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστου. Συμπερασματικά, η ελαιοκανθάλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με ενδοκρινική θεραπεία για καλύτερα αποτελέσματα στον καρκίνο του μαστού.

Η ελαιοκανθάλη δρά μέσω των υποδοχέων οιστρογόνων και εμποδίζει την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, με πολύ καλά αποτελέσματα όταν χορηγείται συνδυαστικά με την ταμοξιφαίν

 

18. Η ελαιοκανθάλη βελτιώνει την τοξικότητα των ολιγομερών του β-αμυλοειδούς στα αστροκύτταρα και στα νευρικά κύτταρα: μελέτες in vitro

Η ομαδά των Batarseh et al. μελέτησε την επίδραση της ελαιοκανθάλης στη ρύθμιση των παθολογικών επιπλοκών Αβ ολιγομερών (Αβο) στους νευρώνες και τα αστροκύτταρα. Τα ευρήματα έδειξαν πως η ελαιοκανθάλη εμπόδισε την απορύθμιση των πρωτεϊνών SNAP-25 και PSD-95, που προάγονται από τα Αβο, στους νευρώνες και εξασθένησε την φλεγμονή που προάγεται από τα Αβο με την απορύθμιση των μεταφορέων γλουταμίνης (GLT1) και γλυκόζης (GLUT1) στα αστροκύτταρα. Η φλεγμονή που παρήχθη από τα Αβο χαρακτηριζόταν από αύξηση της ιντερλευκίνης 6 (IL-6), και την θετική ρύθμιση της πρωτεΐνης GFAP, η οποία μειώνεται από την ελαιοκανθάλη. Συμπερασματικά αυτή η μελέτη πρσσθέτει επιπλέον αποδείξεις για το ρόλο της ελαιοκανθάλης έναντι της παθολογίας της νόσου του Alzheimer.


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η ελαιοκανθάλη μειώνει την τοξικότητα των Αβ ολιγομερών στη νόσο του Alzheimer.
Η ελαιοκανθάλη μειώνει την τοξικότητα των Αβ ολιγομερών, πρωτεϊνών που σχετίζονται με την παθογένεια της νόσου Alzheimer. Ευρήματα έδειξαν ότι η ελαιοκανθάλη δρα εμποδίζοντας την απορρύθμιση ειδικών πρωτεϊνών στους νευρώνες και εξασθενώντας τη φλεγμονή που δημιουργείται, γεγονός που δείχνει πως παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της νόσου. Neuroscience. 2017 Jun 3;352:204-215. doi: 10.1016/j.neuroscience.2017.03.059. Epub 2017 Apr 7. Batarseh YS1, Mohamed LA1, Al Rihani SB1, Mousa YM1, Siddique AB1, El Sayed KA1, Kaddoumi A2.

Η ελαιοκανθάλη μειώνει σημαντικά την τοξικότητα των Αβ ολιγομερών που σχετίζονται με την νόσο Alzheimer και αποτελεί πιθανή μελλοντική θεραπεία για την αντιμετώπιση της νόσου.

 

19. Η ελαιοκανθάλη έχει δράσεις έναντι του μελανώματος και αναστέλλει το σηματοδοτικό μονοπάτι της STAT3.

Σε αυτή τη μελέτη οι Gu Y et al. μελέτησαν τις επιδράσεις της ελαιοκανθάλης (OC) σε τρεις διαδικασίες στο μελάνωμα, και ερεύνησαν τους μηχανισμούς τους. Η ελαιοκανθάλη, in vitro, καταστέλλει τη διαίρεση, τη μετανάστευση και την διείσδυση στο μελάνωμα και σε ομφαλικά ενδοθηλιακά αγγειακά κύτταρα, και επιπρόσθετα προήγαγε την απόπτωση και κατέστελλε το σχηματισμό αγγείων, αντίστοιχα. Μελέτες in vivo έδειξαν μια ισχυρή δραστηριότητα στην καταστολή της ανάπτυξης του όγκου. Επιπλέον, η OC κατάστειλλε τον πολλαπλασιασμό και την αγγειογένεση, καθώς, επίσης, βρέθηκε πως αναστέλλει την μετάσταση του μελανώματος σε ενα μοντέλο μετάστασης του πνεύμονα. Σε επίπεδο μηχανισμού η OC αναστέλλει σημαντικά τη φωσφορυλίωση της πρωτεΐνης STAT3 και επιπλέον, μειώνει και αναστέλλει τον κυτταρικό εντοπισμό και τη μεταγραφική δραστηριότητα της STAT3 αντίστοιχα. Επίσης, η OC ρυθμίζει αρνητικά την έκφραση γονιδίων στόχων της STAT3, μεταξύ των οποίων και τα Mcl-1, MMP-2, MMP-9 και VEGF, τα οποία εμπλέκονται στη απόπτωση, στην εισβολή και στην αγγειογένεση του μελανώματος. Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν μελλοντικές μελέτες της OC ως φάρμακο έναντι του μελανώματος.


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η ελαιοκανθάλη δρά ευεργετικά στο μελάνωμα.
Σε αυτή τη μελέτη οι Gu Y et al.. μελέτησαν τις επιδράσεις της ελαιοκανθάλης (OC) σε τρεις διαδικασίες στο μελάνωμα, και ερεύνησαν τους μηχανισμούς τους. Η ελαιοκανθάλη, σε κυτταρικό επίπεδο, καταστέλλει τη διαίρεση, τη μετανάστευση και την διείσδυση στο μελάνωμα. Επίσης, σε πειραματόζωα φάνηκε ότι η ουσία εμφανίζει ισχυρή δραστηριότητα στην καταστολή της ανάπτυξης του όγκου, μέσω διάφορων βιοχημικών μονοπατιών. Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν μελλοντικές μελέτες της OC ως φάρμακο έναντι του μελανώματος.

Η ελαιοκανθάλη δρά έναντι του μελανώματος, καθώς μπορεί να καταστείλλει την μετάσταση αλλά και την ανάπτυξη του μελανώματος, επιδρώντας σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες που είναι σημαντικές για την ανάπτυξη του όγκου και τη μετάστασή του.

 

 

 


 

ΕΛΑΙΑΣΙΝΗ

1. Δράσεις των πολυφαινολών του ελαιολάδου οξειδωτική βλάβη των ερυθροκυττάρων

Σε αυτή τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα του Pavla-Martins ερεύνησαν την ικανότητα της ελαιασίνης να προστατεύει τα ερυθροκύτταρα από την οξειδωτική βλάβη. Το οξειδωτικό στρες των ερυθροκυττάρων προκαλείται με χρήση της υδατοδιαλυτής ουσίας 2-αμιδινοπροπανικού διυδροχλωριδίου και οι αλλαγές στα κύτταρα εκτιμήθηκαν με οπτική μικροσκοπία ή μέσω του ποσοστού της αιμόλυσης. Η μελέτη έδειξε πως η ελαιασίνη προστατεύει σε πολύ σημαντικό βαθμό τα ερυθροκύτταρα από το οξειδωτικό στρες με δοσο-εξαρτώμενο τρόπο. Η ελαιασίνη είχε την πιο ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ανάμεσα σε άλλες πολυφαινόλες στα 20mM. Ακόμη και σε συγκέντρωση 3mM, η ελαιασίνη είχε πολύ σημαντική προστατευτική δράση. Οπότε αποδείχθηκε πως η ελαιασίνη μπορεί να παίζει έναν αξιοσημείωτο προστατευτικό ρόλο απέναντι στο οξειδωτικό στρες που προκαλείται από την πρωτεΐνη ROS, σε ανθρώπινα κύτταρα, εφόσον ακόμα και χαμηλές δόσεις της ουσίας αρκούσαν για την προστασία των ερυθροκυττάρων από την αιμόλυση που προκαλεί το οξειδωτικό στρες.

Paiva-Martins F et al.., Mol Nutr Food Res. 2009


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η προστατευτική δράση της ελαιασίνης έναντι της καταστροφής των ερυθροκυττάρων
Η ερευνητική ομάδα του Pavla-Martins ερεύνησε την ικανότητα της ελαιασίνης να προστατεύει τα ερυθροκύτταρα από την οξείδωση και κατ’επέκταση την καταστροφή τους. Η μελέτη έδειξε ότι η αντιοξειδωτική δράση της ελαιασίνης στα ερυθροκύτταρα ήταν πολύ ισχυρή όταν χορηγούνταν σε υψηλές δόσεις, αλλά ακόμη και σε χαμηλότερες δόσεις εμφάνιζε αξιοσημείωτη προστατευτικό ρόλο για τα ανθρώπινα κύτταρα.

Η ελαιασίνη, ακόμη και σε χαμηλές δόσεις, προστατεύει τα ερυθροκύτταρα από την οξείδωση και κατ’επέκταση από την καταστροφή τους.

 

2. Ελαιασίνη. Μετάφραση από τη μεσογειακή διατροφή σε ένα υποψήφιο αντιαθηρσκλήρωτικό φάρμακο

Η ελαιασίνη, λόγω της αφθονίας της στο ελαιόλαδο, μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο μειώνοντας την πρόοδο της αθηροσκλήρωσης. Κάποιες βιολογικές δράσεις της ελαιασίνης έχουν τεκμηριωθεί, όπως αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική, και αντιμικροβιακή. Λόγω έλλειψης κλινικών δεδομένων απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την χρησιμότητα της ουσίας στη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης. Marek Naruszewicz et al, Current Pharmaceutical Design, 2015.


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η ελαιασίνη βοηθά στην αντιμετώπιση της αθηροσκλήρωσης
Η ελαιασίνη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση της προόδου της αθηροσκλήρωσης, που αποτελεί την σημαντικότερη αιτία εγκεφαλικού ή εμφράγματος. Ήδη πειρματικά έχουν εξακριβωθεί οι δράσεις της, όπως αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική, και αντιμικροβιακή, αλλά απαιτούνται περεταίρω μελέτες όσο αφορά τη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης.

Η ελαιασίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση της προόδου της αθηροσκλήρωσης, που αποτελεί την σημαντικότερη αιτία εγκεφαλικού ή εμφράγματος.

 

3. Η ελαιασίνη ενισχύει την αντιφλεγμονώδη δράση των μακροφάγων του ανθρώπου αυξάνοντας την έκφραση τουυποδοχέα CD163

Ο Filipek και οι συνεργάτες του εξέτασαν την δυνατότητα της ελαιασίνης να αυξάνει την έκφραση των υποδοχέων των πρωτεΐνών CD163 και IL10, καθώς και την ενδοκυτταρική έκκριση της πρωτεΐνης οξυγενάσης της αίμης 1 (ΗΟ1), στα ανθρώπινα μακροφάγα κύτταρα. Η επίδραση της ελαιασίνης σε συγκεντρώσεις, των 10 και 20 μmol/L, μόνη της ή σε σύμπλοκα με την αιμογλοβίνη και την απτογλοβίνη 11 ή την απτογλοβίνη 22 στην έκφραση των υποδοχέων CD163 και IL10 ερευνήθηκε με την τεχνική κυτταρομετρίας ροής. Η ενδοκυτταρική έκκριση της ΟΗ1 έγινε μέσω της τεχνικής ELISA. Η ελαιασίνη μαζί με τα σύμπλοκα της απτογλοβίνης 11 και 22 διήγειρε την έκφραση της πρωτεΐνης CD163 κατά 30 με 100 φορές, της IL10 κατά 170-300 φορές και της ΗΟ1 κατά 60-130 φορές. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως η ελαιασίνη ενισχύει την αντιφλεγμονώδη δράση των συμπλόκων της αιμογλοβίνης με την απτογλοβίνη 11 και 22 και δύναται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην εμπόδιση της φλεγμονώδους κατάστασης που σχετίζεται με την αθηροσκλήρωση.


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η αντιφλεγμονώδης δράση της ελαιασίνης και οι μηχανισμοί δράσης της
Ο Filipek και οι συνεργάτες του εξέτασαν την δυνατότητα της ελαιασίνης να αυξάνει την παραγωγή ειδικών πρωτεινών που σχετίζονται με την εμπόδιση της φλεγμονώδους κατάστασης. Ειδικότερα, η ελαιασίνη είτε ενώνεται με συγκεκριμενα συστατικά του αίματος και προκαλεί διέγερση παραγωγής δυο ειδικών αντιφλεγμονωδών πρωτεινών, είτε προκαλεί μέσα στα κύτταρα παραγωγή μιας άλλης πρωτεΐνης που σχετίζεται με την φλεγμονή. Έτσι φαίνεται πως ηελαιασίνη δύναται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην εμπόδιση της φλεγμονώδους κατάστασης που σχετίζεται με την αθηροσκλήρωση.

Η ελαιασίνη προκαλεί αύξηση της παραγωγής ειδικών πρωτεΐνων που σχετίζονται με την εμπόδιση φλεγμονώδους κατάστασης και έτσι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εμπόδιση εξέλιξης της αθηροσκλήρυνσης.

 

4. Η ελευρωπαΐνη και η ελαιασίνη μπορούν να αποκαταστήσουν τις λανθάνουσες από την αγγειοτενσίνη ΙΙ βιολογικές δράσεις των προγονικών ενδοθηλιακών κυττάρων μέσω ενεργοποίησης του μονοπατιού Nrf2/heme oxygenase1

Σε αυτή την εργασία των Parzonko και της ομάδας του μελετήθηκε το κατά πόσο η ελαιασίνη είναι ικανή να προστατέψει τα προγονικά ενδοθηλιακά κύτταρα έναντι της λανθασμένης λειτουργίας τους εξαιτίας του γηρασμού που προάγεται από το ένζυμο αγγειοτενσίνη. Γι αυτό, έγινε καλλιέργεια των ειδικών κυτταρικών σειρών CD31(+)/VEGFR2(+), με αγγειοτενσίνη, παρουσία ή απουσία ελαιασίνης με κυμαινόμενη συγκέντρωση (1-10μΜ). Τα ενδοθηλιακά κύτταρα που εκτέθηκαν στην ελαιασίνη πριν από την αγγειοτενσίνη ΙΙ έδειξαν μια σημαντική αύξηση του πολλπλασιασμού και της δραστηριότητας της τελομεράσης και μείωση στο ποσοστό γηρασμένων κυττάρων και ενδοκυτταρικού σχηματισμού της πρωτεΐνης ROS. Η ελαιασίνη απεκατέστησε την μετανάστευση, την προσκόλληση και σχηματισμό σωλήνων των επιθηλιακών κυττάρων που ελαττώνεται από την αγγειοτενσίνη ΙΙ, με ένα δόσο-εξαρτώμενο τρόπο. Αυτή η δράση σχετίζεται με την ενεργοποίησση του μεταγραφικού παράγοντα Nrf2 και την αύξηση της έκφρασης της οξυγενάσης της αίμης (ΗΟ1).


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η ελαιασίνη προστατεύει τα κύτταρα από την γήρανση
Στην μελέτη των Parzonko και της ομάδας του μελετήθηκε κατά πόσο η ελαιασίνη είναι ικανή να προστατεύσει τα κύτταρα από την γήρανση και κατ’επέκταση από τον θάνατό τους. Από πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε είδικα κύτταρα φάνηκε ότι αυτά που εκτέθηκαν στην ελαιασίνη παρουσίασαν πιο μεγάλο πολλαπλασιασμό και μείωση θανάτου, με τρόπο εξαρτώμενο από την δόση που του χορηγούταν.

Η ελαιασίνη προστατεύει τα κύτταρα από την γήρανση και τον θάνατο τους με δοσοεξαρτώμενο τρόπο.

 

5. Ημισύνθεση ελαιασίνης σε ένα βήμα και προσδιορισμός της ως αναστολέας της 5-λιποοξυγενάσης

Η 5-λιποοξυγενάση είναι ένα ένζυμο που αποτελεί άμεσο στόχο της ελαιασίνης, αναστέλλοντας τη δράσης της, IC50 2μΜ, που την καθιστά πιο ισχυρή από την ελαιοκανθάλη και την ελευρωπαΐνη. Το ένζυμο της 5-λιποξυγενάσης καταλύει τα αρχικά στάδια του μονοπατιού της βιοσύνθεσης των προ-φλεγμονωδών λευκοτριενίων. Η δυνατότητα εναλλακτικης απομόνωσης ή ολικής σύνθεσης της ελαιασίνης, είναι ένα γεγονός που καθιστά την περαιτέρω ανάπτυξη της ως αντιφλεγμονώδες φάρμακο.

Vougogiannopoulou K et al., J Nat Prod. 2014


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η ελαιασίνη και η ισχυρή αντιφλεγμονώδης δράση της
Η ελαιασίνη αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους αναστολέις της 5-λιποξυγενάσης, ενός ενζύμου που σχετίζεται με τα πρώτα στάδια εμφάνισης φλεγμονής. Η δράση της είναι πιο ισχυρή από αυτή της ελαιοκανθάλης και της ελευρωπαΐνης, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ανάπτυξη αντιφλεγμονώδους φαρμάκου με βάση την ελαιασίνη.

Η ελαιασίνη έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ανάπτυξη αντιφλεγμονώδους φαρμάκου με βάση την ουσία αυτή.

 

6. Η ελαιασίνη μπορεί να αναστέλλει την αποσταθεροποίηση των πλακών της καρωτίδας από ασθενείς με υπέρταση. Επίπτωση στην πρωτεΐνη HMGB1.

Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να ερευνήσει ένα δυνητικό ρόλο της ελαιασίνης στην εξασθένηση της αποσταθεροποίησης των πλακών της καρωτίδας ex vivo. Η ελαιασίνη, σε συγκεντρώσεις των 10 και 20 μΜ, μείωσε σημαντικά (P < 0.001) την έκκριση των πρωτεϊνών HMGB1 (έως 90%), MMP-1 (έως 80%), και TF (>90%) και του συμπλόκου πρωτεϊνών MMP-9/NGAL (έως 80%). Παράλληλα, η απελευθέρωση των πρωτεϊνών IL-10 και ΗΟ-1 αυξήθηκε πάνω από 80% (P < 0.001). Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν πως η ελαιασίνη έχει την δυνατότητα να εξασθενεί την αποσταθεροποίηση των πλακών της καρωτίδας και μπορεί να είναι δυνητικά χρήσιμη στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού από ισχαιμία.


ΠΕΡΙΛΗΨΗ


Η ελαιασίνη μπορεί να προστατεύει από ισχαιμικό εγκεφαλικό.
Η ελαιασίνη παρουσιάζει μια δράση έναντι στην αποσταθεροποίηση των πλακών της καρωτίδας, επηρεάζοντας την έκκριση ειδικών πρωτεϊνών που σχείζονται με την αθηρωμάτωση της καρωτίδας, φαινόμενο το οποίο είναι υπεύθυνο για την δημιουργία εγκεφαλικού επεισοδίου προκαλούμενο από ισχαιμία. Τα αποτελέσματα ex vivo πειραμάτων δείχνουν πως η ελαιασίνη έχει την δυνατότητα να εξασθενεί την αποσταθεροποίηση των πλακών της καρωτίδας και μπορεί να είναι δυνητικά χρήσιμη στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού από ισχαιμία.

Η ελαιασίνη μπορεί να προστατεύει από ισχαιμικό εγκεφαλικό, καθώς έχει την δυνατότητα να εξασθενεί την αποσταθεροποίηση των πλακών της καρωτίδας και έτσι μπορεί να είναι δυνητικά χρήσιμη στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού από ισχαιμία.

 

 

 


 

ΑΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΛΙΓΚΣΤΡΟΣΙΔΗ

 

1. Σεκοϊριδοειδή του ελαιολάδου και ημισυνθετικά ανάλογα βιοϊσοστερων για τον έλεγχο του μεταστατικού καρκίνου του μαστού

Στη μελέτη των Busnena και συνεργατών, το άγλυκο του λιγκστροσίδη έδειξε την καλύτερη αντι-μεταστατική δράση έναντι των υψηλά μεταστατικών κυττάρων του καρκίνου του μαστού στην κυτταρική σειρά MDAMB231. Γενικότερα, οι εστέρες της τυροσόλης με ένα φαινολικό οξύ που περιέχουν ομάδες δεσμού υδρογόνου στην θέση πάρα- έχουν καλύτερη αντικαρκινική ανασταλτική δράση, όπως επίσης και ανασταλτική δράση της πρωτεΐνης c-MET, που σχετίζεται με κακοήθεις εκδηλώσεις. Σεκοϊριδοειδή, όπως το άγλυκο του λιγκστροσίδη είναι τέλεια πρότυπα για το σχεδιασμό νέων αναστολέων της πρωτεΐνης c-MET.

Busnena BA, Bioorg Med Chem. 2013


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το άγλυκο του λιγκστροσίδη έναντι της μετάστασης του καρκινου του μαστού
Σύμφωνα με τη μελέτη των Busnena και συνεργατών, το άγλυκο του λιγκστροσίδη εμφάνισε πολύ καλή αντιμεταστατική δράση σε πειράματα που έγιναν σε καρκινικά κύτταρα μαστού. Ειδικότερα, λόγω της ιδιαίτερης χημικής δομής του, αναστέλλει τη δράση μιας ειδικής πρωτεΐνης, της πρωτεΐνης c-MET, που σχετίζεται με την ανάπτυξη κακοήθιας.

Το άγλυκο του λιγκστροσίδη εμφάνισε πολύ καλή αντιμεταστατική δράση σε πειράματα που έγιναν σε καρκινικά κύτταρα μαστού.

 

2. Επιδράσεις φαινολικών ενώσεων απομονωμένες απευθείας από εμπορικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στο ογκογονίδιο tabAnti-HER2 (erbB-2)

Οι Memendez και η ομαδα τους στη έρευνα τους μελέτησαν την ικανότητα του άγλυκου του λιγκστροσίδη να ρυθμίζει το μετασχηματισμένο φαινότυπο του υποδοχέα κινάσης τυροσίνης HER2 που προάγεται in vitro σε ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα του μαστού. Με τη χρήση της φυσιολογικής κυτταρικής σειράς MCF10A του επιθηλίου του μαστού, επιπλέον, διευκρινίστηκε η σχέση ανάμεσα στη χημική δομή του άγλυκου του λιγκστροσίδη και των ανασταλτικών του επιδράσεων έναντι της δράσης κινάσης τυροσίνης της ογκογόνου πρωτεΐνης HER2. Όταν συγκρίθηκαν με φυσιολογικά κύτταρα, τα κύτταρα της σειράς MCF10A/HER2, με την χορήγηση άγλυκου λιγκστροσίδη, μεγάλωναν με μκρότερη πυκνότητα, αυξανόταν σημαντικά σε όγκο και παρουσίαζαν ένα ανασχηματισμό των διακυτταρικών επικοινιών τους, με την εμφάνιση πολλαπλών εκβολών. Το άγλυκο του λιγκστροσίδη ήταν ένας από τους πιο δυνατούς αναστολείς της έκφρασης της HER2 πρωτεΐνης στα MCF10A/HER2 κύτταρα με μείωση κατά 68% και IC50 10μΜ. Η υπερέκφραση της HER2 προωθούσε μια επιπλέον επιδεινωμένη ευαισθησία στις αποπτωτικές δράσεις του άγλυκου του λιγκστροσίδη. Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν μοριακά επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν πως οι δράσεις του άγλυκου του λιγκστροσίδη έναντι του καρκίνου του μαστού επηρεάζουν τα περιαστατικά που οφείλονται σε υπερέκφραση του υποδοχέα HER2 με δράση κινάσης τυροσίνης, αλλά και επιπλέον προτείνουν πως η στερεοχημεία του άγλυκου του λιγκστροσίδη μπορεί να παρέχει μια τέλεια και αξιόπιστη βάση για το σχεδιασμό αντικαρκινικών φαρμάκων που στοχεύουν στην HER2.


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η επίδραση του άγλυκου του λιγκστροσίδη σε μηχανισμούς που σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού
Οι Memendez και η ομάδα τους μελέτησαν την ικανότητα του άγλυκου του λιγκστροσίδη να επηρεάζει τον υποδοχέα κινάσης τυροσίνης HER2, που υπάρχει σε μεγάλα ποσοστά στα καρκινικά κύτταρα του μαστού και προκαλεί τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό τους. Το άγλυκο του λιγκστροσίδη προκαλέι μείωση του αριθμού των υποδοχέων κατα 68%, ακομη και σε πολυ μικρές δόσεις και τελικά τα καρκινικά κύτταρα οδηγούνταν σε κυτταρικό θάνατο. Τέλος, τα στοιχεία αυτά υποστηρίζονται από πολλές επιδημιολογικές μελέτες και συνιστούν την δημιουργία φαρμάκου έναντι του καρκίνου του μαστού απαραίτητη.

Το άγλυκο του λιγκστροσίδη αναστέλλει την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού καθώς προκαλέι μείωση του αριθμού των υποδοχέων κινάσης τυροσίνης HER2, που υπάρχει σε μεγάλα ποσοστά στα καρκινικά κύτταρα του μαστού και οδηγεί στον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό τους.

 

 


 

 

ΑΓΛΥΚΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΡΩΠΑΪΝΗΣ

1. Η πολυφαινόλη άγλυκο της ελευρωπαΐνης προστατεύει τα ποντίκια TgCRND8 έναντι της παθολογίας των Αβ πλακών

Οι Grossi και συνεργάτες στην έρευνα τους για να μελετήσουν την in vivo δράση του άγλυκου της ελευρωπαΐνης χρησιμοποίησαν τα διπλά διαγονιδιακά ποντίκια TgCRND8, τα οποία υπερεκφράζουν δύο μεταλλάξεις στην πρόδρομη αμυλοειδή πρωτεΐνη του ανθρώπου, στα οποία χορήγησαν για 8 εβδομάδες άγλυκο της ελευρωπαΐνης, σε δόση 50mg/kg. Η χορήγηση του άγλυκου της ελευρωπαΐνης μέσω της διατροφήςβελτιώνει εμφανέστατα την απόδοση της αντίληψης στα TgCRND8 ποντίκια νεαρής και μέσης ηλικίας. Η ανάλυση με ανοσοφθορισμό των εγκεφάλων των ποντικιών αυτών έδειξε αξιοσημείωτη μείωση στα επίπεδα και την εναπόθεση των β-αμυλοειδών πλακών. Επιπλέον, αποδείχθηκε η μετανάστευση της μικρογλοίας στις πλάκες για φαγοκύττωση και μια σημαντική μείωση στην αντίδραση των αστροκυττάρων του εγκεφάλου. Εν τέλει, τα ποντίκια που προσέλαβαν άγλυκο της ελευρωπαΐνης επέδειξαν μια έντονη αυτοφαγική αντίδραση, αφού βρέθηκε μια αύξηση έκφρασης των δεικτών αυτοφαγίας και της λυσοσωμικής δραστηριότητας. Τα δεδομένα από τις κυτταροκαλλιέργειες επιβεβαίωσαν τις τελευταίες ενδείξεις πως το άγλυκο της ελευρωπαΐνης ρυθμίζει την πρωτεΐνη mTOR. Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τον ευεργετικό ρόλο του άγλυκου της ελευρωπαΐνης έναντι της νόσου Alzheimer.


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Πειράματα σε ποντίκια δείχνουν την ευεργετική δράση του άγλυκου της ελευρωπαΐνης στην εξέλιξη της νόσου Alzheimer

Στη μελέτη των Grossi και συνεργατών, χρησιμοποιήθηκαν ειδικά ποντίκια τα οποία παράγουν μεταλλαγμένη μια ειδική πρωτεΐνη του ανθρώπου, η οποία σχετίζεται με τη νόσο Alzheimer. Στα ποντίκια αυτά, χορηγήθηκε μέσω διατροφής για 8 εβδομάδες άγλυκο της ελευρωπαΐνης, σε δόση 50 mg/kg και παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη βελτίωση της αντίληψης τους. Επίσης, η δράση του άγλυκου της ελευρωπείνης στη σταθεροποίηση της εξέλιξης της νόσου εξετάστηκε και με βιοχήμικές αναλύσεις στον εγκέφαλο των ποντικιών, εμφανίζοντας πολύ θετικά αποτελέσματα. Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τον ευεργετικό ρόλο του άγλυκου της ελευρωπαΐνης έναντι της νόσου Alzheimer.

Χορήγηση άγλυκου ελευρωπαΐνης σε ποντίκια με νόσο Alzheimer, μέσω διατροφής, εμφάνισε αξιόλογη βελτίωση της αντίληψης γεγονός που δείχνει την ευεργετική δράση του άγλυκου στην εξέλιξη της νόσου.

 

2. Το άγλυκο της ελευρωπαΐνης εμποδίζει την κυτταροτοξική συγκέντρωση αμυλοειδούς της αμυλίνης του ανθρώπου

Στη συγκεκριμένη μελέτη μελετήθηκαν από τους Rigacci και τους συνεργάτες της οι δράσεις του άγλυκου της ελευρωπαΐνης στη συσσώρευση και την κυτταροτοξικότητα της αμυλίνης. Η μελέτη έδειξε πως όταν το άγλυκο της ελευρωπαΐνης, υπήρχε κατά τη συσσώρευση της αμυλίνης παρεμπόδιζε την κυτταροτοξικότητα της στις κυτταρικές σειρές RIN-5F β-κυττάρων του παγκρέατος με βάση τις δοκιμασίες του 3-[4,5-dimethylthiazol-2-yl]-2,5-diphenyl tetrazolium bromide και της δραστικότητας της πρωτεΐνης κασπάσης 3. Το άγλυκο της ελευρωπαΐνης εμποδίζει την αλληλεπίδραση της συσσωρευμένης αμυλίνης με την κυτταρική μεμβράνη, όπως φάνηκε από πειράματα με μικροσκοπία φθορισμού και διαλυτότητας των συνθετικών λιπιδίων. Επιπλέον, η ελευρωπαΐνη με βάση τις μεθόδους ThT, κυκλικού διχρωισμού και απεικόνισης ηλεκτρονικής μικροσκοπίας φαίνεται πως αλληλεπιδρά με τη συσσώρευση της αμυλίνης με αποτέλεσμα την αποφυγή σχηματισμού τοξικών προϊνωδών συσσωρεύσεων. Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν μια μοριακή βάση για καποια από τα οφέλη που εν δυνάμει προέρχονται από την κατανάλωση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω μελέτες στην πιθανή φαρμακολογική χρήστ της ελευρωπαΐνης στην παρεμπόδιση ή την επιβράδυνση της προόδου του διαβήτη τύπου ΙΙ.


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η ευεργετική δράση του άγλυκου της ελευρωπαΐνης έναντι του διαβήτη τύπου ΙΙ
Στη συγκεκριμένη μελέτη μελετήθηκαν οι δράσεις του άγλυκου της ελευρωπαΐνης στη συσσώρευση και την τοξικότητα της αμυλίνης στα κύτταρα του παγκρέατος, τα οποία ελέγχουν τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος. Η αμυλίνη είναι μια ουσία που μοιάζει αρκετά με την ινσουλίνη και όταν συσσωρεύεται στα κύτταρα του παγκρέατος δημιουργεί το αμυλοείδες, που έχει άμεση σχέση με την παθογένεια του διαβήτη τύπου ΙΙ. Συγκεκριμένα φαίνεται ότι το άγλυκο της ελευρωπαίνης παρεμποδίζει την συσσώρευση της αμυλίνης και την τοξική της δράση στα παγκρεατικά κύτταρα. Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν μια μοριακή βάση για καποια από τα οφέλη που εν δυνάμει προέρχονται από την κατανάλωση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω μελέτες στην πιθανή φαρμακολογική χρήση της ελευρωπαΐνης στην παρεμπόδιση ή την επιβράδυνση της προόδου του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Το άγλυκο της ελευρωπαΐνης μπορεί να παρεμποδίσει ή να επιβραδύνει την πρόοδο του διαβήτη τύπου ΙΙ, καθώς παρεμποδίζει τη συσσώρευση και την τοξικότητα της αμυλίνης στα κύτταρα του παγκρέατος, ουσία που έχει άμεση σχέση με την παθογένεια της νόσου.

 

3. Οι πολυφαινόλες του εξτρα παρθένου ελαιολάδου αναστέλλουν το μετασχηματισμό των ανθρώπινων επιθηλιακών κυττάρων του μαστού που επάγεται από την HER2 (erbB-2): Σχέση μεταξύ των χημικών δομών των σεκοϊριδοειδών και τωνλιγνάνων του έξτρα παρθένου ελαιολάδου και των ανασταλτατικών επιδράσεων στην δράση κινάσης της τυροσίνης της HER2

Οι Memendez και η ομαδα τους στη έρευνα τους μελέτησαν την ικανότητα του άγλυκου της ελευρωπαΐνης να ρυθμίζει το μετασχηματισμένο φαινότυπο του υποδοχέα κινάσης τυροσίνης HER2 που προάγεται in vitro σε ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα του μαστού. Με τη χρήση της φυσιολογικής κυτταρικής σειράς MCF10A του επιθηλίου του μαστού, επιπλέον, διευκρινίστηκε η σχέση ανάμεσα στη χημική δομή του άγλυκου της ελευρωπαΐνης και των ανασταλτικών του επιδράσεων έναντι της δράσης κινάσης τυροσίνης της ογκογόνου πρωτεΐνης HER2. Όταν συγκρίθηκαν με φυσιολογικά κύτταρα, τα κύτταρα της σειράς MCF10A/HER2, με την χορήγηση άγλυκου ελευρωπαΐνης, μεγάλωναν με μκρότερη πυκνότητα, αυξανόταν σημαντικά σε όγκο και παρουσίαζαν ένα ανασχηματισμό των διακυτταρικών επικοινωνιών τους, με την εμφάνιση πολλαπλών εκβολών. Το άγλυκο της ελευρωπαΐνης ήταν ένας από τους πιο δυνατούς αναστολείς της έκφρασης της HER2 πρωτεΐνης στα MCF10A/HER2 κύτταρα με μείωση κατά 63% και IC50 10μΜ. Η υπερέκφραση της HER2 προωθούσε μια επιπλέον επιδεινωμένη ευαισθησία στις αποπτωτικές δράσεις του άγλυκου της ελευρωπαΐνης. Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν μοριακά επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν πως οι δράσεις του άγλυκου της ελευρωπαΐνης έναντι του καρκίνου του μαστού επηρεάζουν τα περιαστατικά που οφείλονται σε υπερέκφραση του υποδοχέα HER2 με δράση κινάσης τυροσίνης, αλλά και επιπλέον προτείνουν πως η στερεοχημεία του άγλυκου της ελευρωπαΐνης μπορεί να παρέχει μια τέλεια και αξιόπιστη βάση για το σχεδιασμό αντικαρκινικών φαρμάκων που στοχεύουν στην HER2.


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η δράση του άγλυκου της ελευρωπαΐνης σε μηχανισμούς που σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού
Οι Memendez και η ομάδα τους μελέτησαν την ικανότητα του άγλυκου της ελευρωπαΐνης να επηρεάζει τον υποδοχέα κινάσης τυροσίνης HER2, που υπάρχει σε μεγάλα ποσοστά στα καρκινικά κύτταρα του μαστού και προκαλεί τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό τους. Το άγλυκο της ελευρωπαΐνης προκαλέι μείωσή του αριθμού των υποδοχέων κατα 63% ακομη και σε πολυ μικρές δόσεις και τελικά τα καρκινικά κύτταρα οδηγούνταν σε προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο. Τέλος, τα στοιχεία αυτά υποστηρίζονται από πολλές επιδημιολογικές μελέτες και συνιστούν την δημιουργία φαρμάκου έναντι του καρκίνου του μαστού απαραίτητη

Το άγλυκο της ελευρωπαΐνης αναστέλλει την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού καθώς προκαλέι μείωση του αριθμού των υποδοχέων κινάσης τυροσίνης HER2, που υπάρχει σε μεγάλα ποσοστά στα καρκινικά κύτταρα του μαστού και οδηγεί στον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό τους

Η Ιστοσελίδα αυτή χρησιμοποιεί Cookies.

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.

Το κατάλαβα