Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ακριβής θέση όπου βρέθηκε η ελιά για πρώτη φορά, είναι η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η πρώτη καλλιέργεια της ελιάς σε όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στην Κρήτη. Αυτό συνέβη περίπου 3500 π.Χ. κατά την Πρώιμη Μινωική εποχή. Σε αυτήν την περίοδο η ελιά ήταν σε μια μορφή πιο άγρια σε σχέση με το δέντρο που γνωρίζουμε σήμερα. Μετά το 2000 π.Χ. η καλλιέργεια της ελιάς στην Κρήτη έγινε πιο έντονη και συστηματική παίζοντας τον πιο σημαντικό ρόλο στην οικονομία του νησιού. Από την Κρήτη ξεκίνησε η πρώτη εξαγωγή του ελαιολάδου, όχι μόνο στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και στη Βόρεια Αφρική και τη Μικρά Ασία.
Πολύ σύντομα η καλλιέργεια πέρασε στην ηπειρωτική Ελλάδα και η ελιά και το ευλογημένο προϊόν της, το ελαιόλαδο έγιναν συνώνυμα της ελληνικής διατροφής στο πέρασμα των αιώνων. Ο Μυκηναϊκός πολιτισμός (1600-1150 π.Χ.) ακολούθησε τον Μινωικό στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η παραγωγή ελαιολάδου ήταν πολύ σημαντική για την οικονομία αυτής της κοινωνίας. Η αποκρυπτογράφηση της “Γραμμικής Β” σενάριο έφερε στο φως πολύτιμα στοιχεία για την παραγωγή, το εμπόριο και την εξαγωγή του ελαιολάδου στη Μυκηναϊκή Ελλάδα, όπως μπορούμε να δούμε στα αρχεία του παλατιού των Μυκηνών και της Πύλου.
Τον 6ο π.Χ. αιώνα, ο Σόλων, ο μεγάλος Αθηναίος νομοθέτης, συνέταξε τον πρώτο νόμο για την προστασία της ελιάς με εξαίρεση την ανεξέλεγκτη υλοτομία. Η ελιά ήταν ένα σύμβολο στην αρχαία Ελλάδα και το ελαιόλαδο χρησιμοποιούνταν όχι μόνο για την πολύτιμη διατροφική αξία του, αλλά και για ιατρικούς σκοπούς.
Μεταξύ του 7ου και του 3ου αιώνα π.Χ. αρχαίοι φιλόσοφοι, γιατροί και ιστορικοί ανέλαβαν τη βοτανική ταξινόμηση της ελιάς και αναφέρθηκαν στις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου. Αυτή η γνώση είναι που “ανακαλύφθηκε πάλι” σήμερα καθώς οι σύγχρονοι επιστήμονες βρίσκουν νέα στοιχεία γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι τόσο υγιεινή.
Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους τα πράγματα δεν άλλαξαν. Η παραγωγή του ελαιολάδου στα ελληνικά εδάφη ήταν σημαντική λόγω του απέραντου μεγέθους της αυτοκρατορίας. Η ίδια η αυτοκρατορία περιλάμβανε σχεδόν το ήμισυ των παραγωγικών περιοχών στο τότε γνωστό κόσμο και το προϊόν εξαγόταν σε όλο τον κόσμο.
Ο Ιπποκράτης και οι άλλοι γιατροί της αρχαιότητας χρησιμοποιούσαν το ελαιόλαδο για την θεραπεία ασθενειών.